Visites et informations
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova


La version française du site a été réalisée grâce à l'appui du Programme NORIA de l'Assemblée parlementaire de la Francophonie

Accréditation des journalistes au Parlement

Observator European

Integritatea este Libertate

Parlementarisme en République de Moldavie
Actualité > Communiqués de presse
Communiqués de presse
NECROLOG: Ștefan PETRACHE (8 mai 1949 – 13 ianuarie 2020)

Ștefan Petrache, una dintre figurile emblematice ale muzicii ușoare autohtone, s-a retras în culisele eternității pe 13 ianuarie 2020.

Născut la 8 mai 1949, în localitatea Vânători din raionul Nisporeni, Ștefan Petrache își face studiile la Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”. Debutează în 1974, în calitate de solist al Orchestrei Simfonice și de Estradă a Radioteleviziunii Moldovenești. Ulterior activează ca solist în legendarele formații vocal-instrumentale de la noi „Orizont” (1977) și „Contemporanul” (1978-1981). 

În perioada anilor 1982-1987, Ștefan Petrache își extinde arealul activităților și devine director artistic și solist al formației „Plai”. Între anii 1988-1990 este solist în formația de promovare a muzicii a Filarmonicii de Stat din Chișinău.

Anul 1991 este unul de cotitură. Atunci, spre regretul mediului cultural și al întregii comunități, Ștefan Petrache se retrage din scenă și se consacră familiei, păstrând relația de suflet cu viața artistică a Republicii Moldova. 

Maestrul Ștefan Petrache a pus pe note versuri irepetabile, a vibrat în unison cu trăirile tinerilor și sentimentele mărețe, lăsându-ne moștenire veritabile opere de artă. Numele compozitorului și interpretului Ștefan Petrache va dăinui, dovadă fiind creațiile sale ce se regăsesc în repertoriul tinerilor artiști. Piese ca De-aș avea, În august, Chemarea casei părintești, Ce-aș fi fost, Crede-mă, Balada haiducească, Iubește, Monolog sunt nemuritoare.

Pentru contribuție valoroasă la dezvoltarea artei muzicale și pentru talentul deosebit, lui Ștefan Petrache i-a fost conferit titlul onorific Artist Emerit (1986) și cel de Artist al Poporului (2010). Este deținătorul Medaliei „Meritul Civic” (1994), al medaliei „Gloria Muncii” (2001) și cavaler al „Ordinului Republicii” (2014).

Aducem omagiu celui care a fost și va rămâne Ștefan Petrache, omul care și-a iubit pământul, țara și neamul.

Suntem profund îndurerați și regretăm această pierdere incomensurabilă. Exprimăm sincere condoleanțe familiei, colegilor de breaslă, prietenilor și tuturor celor care l-au iubit și l-au apreciat.

Dumnezeu să-l aibă în dreapta Sa.

 

Igor DODON, președintele Republicii Moldova

Zinaida GRECEANÎI, președintele Parlamentului

Ion CHICU, prim-ministru

Corneliu POPOVICI, ministru al culturii

 

Back to all FR
Déclarations
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
vendredi 18 septembre 2020
Pentru data selectata, la moment nu este nici o inregistrare FR
Derniers actes législatifs adoptés
 

 Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei
 Parlamentul European
 Adunarea Parlamentara a OSCE
 Adunarea Interparlamentara a CSI
 Adunarea Parlamentara a OCEMN
 Adunarea Parlamentara NATO
 Uniunea Interparlamentara

 old.Parlament.md

 

 Contacte:

Republica Moldova,
MD-2073, m. Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 105

E-mail

Fax: 022268491

Tel.: 022820390
        022233229
        022268569

   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe