Visites et informations
Buletin Parlament Info
Newsletter of the Parliament of the Republic of Moldova


La version française du site a été réalisée grâce à l'appui du Programme NORIA de l'Assemblée parlementaire de la Francophonie

Accréditation des journalistes au Parlement

Observator European

Integritatea este Libertate

Parlementarisme en République de Moldavie
Actualité > Communiqués de presse
Communiqués de presse
Grupul de lucru parlamentar privind asigurarea funcţionalităţii UTA Găgăuzia s-a convocat, în prima ședință oficială în regim online

Chișinău, 28 mai 2020 - Grupul de lucru parlamentar privind asigurarea funcţionalităţii UTA Găgăuzia s-a convocat, în prima ședință oficială în regim online.

Ședința a avut loc la 26 mai, 2020, în cadrul căreia au participat membrii delegați ai fracțiunilor parlamentare, reprezentanții Adunării Populare a UTA Găgăuzia, de asemenea, în calitate de observatori au asistat reprezentanți ai Ambasadei Suediei în Moldova, OSCE și ai Biroului Înaltului Comisar pentru minorități naționale al OSCE. Ședința a fost organizată și facilitată de Organizația internațională „Inițiativa privind gestionarea crizelor” (CMI), ca urmare a întâlnirilor informale ale Grupului de lucru.

În cadrul ședinței au fost discutate propunerile Grupului de lucru în vederea continuității dialogului permanent între Parlamentul Republicii Moldova și Adunarea Populară a Găgăuziei, consolidării funcționalității UTA Găgăuzia, conform prevederilor legislației Republicii Moldova și a clarificării competențelor autorităților UTA Găgăuzia, ținând cont de prioritățile autonomiei. Pe ordinea de zi a şedinţei oficiale au fost incluse subiecte privind protejarea patrimoniului arheologic, protejarea patrimoniului cultural național mobil, modificarea articolului 4 din Legea culturii nr. 413/1999 și aprobarea logoului Grupului de lucru.

În adresarea sa, Copreședintele Grupului din partea Parlamentului Republicii Moldova, Vlad Batrîncea, a salutat convocarea Grupului de lucru, mulțumind experților pentru susținerea acordată și a exprimat necesitatea asigurării unui nivel înalt de armonizare a relațiilor la nivel instituțional în interesul cetățenilor și obținerii consensului comun pentru o comunicare productivă.

La rândul său, Copreședintele Grupului din partea UTA Găgăuzia, Gheorghii Leiciu, a reiterat importanța Grupului de lucru în vederea concretizării competențelor autorităților UTA Găgăuzia, ținând cont de prioritățile socio-economice ale autonomiei și atingerii rezultatelor planificate.

Membrii Grupului au convenit să continue platforma de dialog cu implicarea experților internaționali, ministerelor și departamentelor de resort la nivel central și local privind consultanța tehnică și expertiza necesară pentru armonizarea legislației, dar și pentru elaborarea soluțiilor practice pentru o viață mai bună a cetățenilor țării.

De asemenea, participanții au convenit asupra planului de întâlniri formale și elaborării următoarelor subiecte relevante pentru aprobare în formatul Grupului de lucru.

Grupul de lucru parlamentar privind Găgăuzia este compus din deputați ai Parlamentului și ai Adunării Populare a Găgăuziei și a fost creat în noiembrie 2015, la inițiativa Președintelui Parlamentului. Scopul activității Grupului este de a îmbunătăți funcționarea Autonomiei Găgăuze în cadrul constituțional al Republicii Moldova, având la bază Legea privind statutul special al Găgăuziei din anul 1994.

Dialogul între deputații Parlamentului și ai Adunării Populare a Găgăuziei este promovat și facilitat de către CMI. Prin prisma proiectului “Sprijinirea dialogului incluziv și consolidarea capacităților pentru o Autonomie Găgăuză mai funcțională în Moldova” finanțat de Suedia, CMI coordonează dialogul informal între reprezentanți ai Parlamentului Republicii Moldova și Adunării Populare a Găgăuziei și oferă Grupului de lucru privind Găgăuzia bunele oficii.

Proiectul adună legiuitori, experți și părți interesate din Chișinău, Comrat și din restul țării pentru a găsi soluții comune la problemele comune legate de Autonomia Găgăuză.

Grupul de lucru parlamentar privind asigurarea funcţionalităţii UTA Găgăuzia


Back to all FR
Déclarations
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Discursul Președintelui Parlamentului Republicii Moldova Zinaida GRECEANÎI la încheierea sesiunii de primăvară-vară 2019
Agenda
mercredi 28 juillet 2021
Pentru data selectata, la moment nu este nici o inregistrare FR
Derniers actes législatifs adoptés
 

 Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei
 Parlamentul European
 Adunarea Parlamentara a OSCE
 Adunarea Interparlamentara a CSI
 Adunarea Parlamentara a OCEMN
 Adunarea Parlamentara NATO
 Uniunea Interparlamentara

 old.Parlament.md

 

 Contacte:

Republica Moldova,
MD-2073, m. Chișinău, Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 105

E-mail

Fax: 022268491

Tel.: 022820390
        022233229
        022268569

   The Moldovan Parliament’s website design was supported by the “Democracy Support Programme in Moldova" – an initiative financed by the European Union and implemented by the Council of Europe